FAT BLOOM ( YAĞ ÇİÇEKLENMESİ)
Fat bloom (Yağ Çiçeklenmesi) olarak bilinenen kuvertür, kaplama gibi ürünlerde yüzeyde bulunan yağın sıcaklık ve zaman, ön kristalizasyon, nem, dolgu yağ göçü,soğutma şartları, depolama şartları gibi etmenler altında kristal yapısında meydana gelen düzensiz kristallerin beyazlama olarak gözlemlenmesidir.
Çikolata ve kokolinlerde sıklıkla karşılaşılan bir kalite hatasıdır. Bileşimde bulunan kakao yağının poliformizmi, kristal yapısının bozulması, ve sıvı yağın göçü sonucu gözlenir.
Çikolata yağ çiçeklenmesi, kakao yağının çikolata yüzeyine difüze olması ve yüzeyde donarak mat renkli lekeler oluşturması olarak tanımlanmaktadır. Yapılan çalışmalarda çikolata çiçeklenmesi depolama sürecinde meydana gelen faz ayrılması ve polimorfik değişim teorileri ile açıklanmıştır.
Faz ayrımı teorisinin temelinde yüksek ve düşük erime noktasına sahip triaçilgliserollerden (TAG) oluşan kakao yağında, yüksek erime noktasına sahip fraksiyonun ayrılması ile çikolata çiçeklenmesinin meydana gelebilir.
![]() |
Resim-1: Pralin Dolgulu Çikolatada Fat Bloom |
Polimorfik değişim teorisine göre kakao yağı kristallerinin stabil formdan kararsız forma dönüşmesi sonucu çikolata çiçeklenmesinin meydana gelebilir.
Sebebi:
-Kakao yağının stabil bir yapı
oluşturmaması
-Kaplama çikolatalarda dolgu
maddesi ile kaplamanın sıcaklık farkının fazla olması
-Temperlemede soğutmanın çok
hızlı yapılması
-Yeterli temperlemenin
yapılmaması
-Temperleme öncesi çikolatanın tamamen
erimemesi
-Dolgu / ortam nemi
-Dolgu yağ göçü
-Uygun olmayan soğutma / depolama koşulları
Önleme Yolları:
-Yeterli temperlemenin
yapılması, DSC cihazı ile ürün formülasyonunda kararlı kristal yapının hangi sıcaklıklarda etkin olduğu incelenerek tempermetre ayarlarının düzenlenmesi gerekebilir.
-Sıcaklık farkının ayarlanması
ve çok soğutma yapılmaması.
-Temperleme
makinesinda soğuk suyun geldiği vana kısılmalı soğuk su ip gibi akmalı.
-Temperleme süresi uzatılmalı.
-Çikolata tamamen eriyene
kadar beklenmeli.
-Konçlama basamağında plastik konçlama ne kadar etkin ise yağ moleküllerinin merkeze doğru gitmesi sağlanır, fat bloom geciktirilmiş olur, plastik konçlama ve likit konçalama süreleri uzatılabilir.
-Konçlama basamağında plastik konçlama ne kadar etkin ise yağ moleküllerinin merkeze doğru gitmesi sağlanır, fat bloom geciktirilmiş olur, plastik konçlama ve likit konçalama süreleri uzatılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder